سپتیک تانک بی هوازی
سیستم سپتیک تانک بیهوازی یکی از روشهای مفید و پر استفاده برای تصفیه فاضلاب است که با استفاده از پروسه های بیولوژیکی، توانسته نقش مهمی در حفظ محیط زیست و مدیریت فاضلاب های انسانی و صنعتی ایفا کند. این نوع سپتیک تانک مخصوصا برای مناطقی که دسترسی به سیستمهای پیشرفته تصفیه فاضلاب مرکزی و پیشرفته وجود ندارد، یک راهحل مناسب به شمار میرود. در این مقاله از سایت فاماب به بررسی کامل کارکرد، اجزا، مزیت ها و معایب سپتیک تانک بیهوازی پرداخته خواهد شد. اگر به این موضوع علاقه مند هستید حتما در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا هر آنچه که نیاز دارید در این باره بدانید را در اختیار شما قرار دهیم و زاویه دید شما را نسبت به این سیستم ها بازتر کنیم.
سپتیک تانک بیهوازی چیست؟
سیستم سپتیک تانک بیهوازی به زبان ساده یک مخزن زیرزمینی یا حتی نیمه زیرزمینی است که برای تصفیه اولیه و مدیریت فاضلاب خانگی یا صنعتی به کار میرود و استفاده میشود. این سیستم از پروسه های بیهوازی برای تجزیه و از بین بردن مواد آلی موجود در فاضلاب استفاده میکند. تجزیه بی هوازی به فرایندی گفته میشود که بدون حضور اکسیژن انجام میشوند.
در این نوع از سپتیک تانک ها، باکتریهای بیهوازی نقش اصلی و مهمی در تجزیه مواد آلی را دارند. این باکتریها نیاز به اکسیژن ندارنند و با تجزیه مواد آلی، گازهای بی ضرری مثل متان و دیاکسید کربن تولید میکنند.
اجزای سپتیک تانک بیهوازی
قبل از هر موضوعی باید برای شناخت کارکرد یک سیستم سپتیک تانک باید اول از همه اجزای سپتیک تانک را بشناسیم و آن را بررسی کنیم:
مخزن اصلی:
این بخش که تانکر اصلی است به دو یا سه قسمت تقسیم میشود. فاضلاب ابتدا وارد قسمت اول میشود، جایی که مواد جامد سنگین از آب در کف مخزن تهنشین شده و چربیها و روغنها روی سطح آب شناور میشوند.
لوله ورودی :
فاضلاب ورودی از محل تولید از طریق این لوله ها به داخل سپتیک تانک منتقل و هدایت میشود. این لوله باید به نحوی طراحی شود که جریان فاضلاب ورودی آرام باشد.
مطالب مرتبط:هضم لجن در سپتیک تانک پلی اتیلن
لوله خروجی:
فاضلاب تصفیهشده پس از گذراندن مراحل تصفیه اولیه، از این لوله خارج میشود و به سیستم میدان زهکشی یا سیستم تخلیه هدایت میگردد.
قسمت تهنشینی :
در این قسمت مخزن که مواد جامد تهنشین شده و به مرور زمان توسط باکتریها تجزیه میشوند.
قسمت تخلیه:
فاضلاب خروجی از سپتیک تانک به این قسمت منتقل شده و به صورت طبیعی در خاک اطراف جذب میشود. این بخش نقش مهمی در تصفیه ثانویه فاضلاب دارد.
نحوه عملکرد سپتیک تانک بیهوازی
عملکرد سیستم سپتیک تانک بیهوازی بر اساس سه مرحله اصلی است، فاضلاب ورودی در مرحله اول به قسمت اول تانکر وارد میشود. در اینجا، مواد جامد سنگین تر از آب در کف مخزن تهنشین میشوند و مواد چربی و روغن روی سطح آب شناور میشوند سپس در مرحله بعدی باکتریهای بیهوازی شروع به تجزیه مواد آلی تهنشینشده در کف مخزن میکنند. این پروسه به تولید گازهای متان و دیاکسید کربن بی ضرر باعث میشود که از طریق لولههای تهویه به بیرون منتقل میشوند پس از تصفیه اولیه، فاضلاب از طریق لوله خروجی به سیستم تخلیه یا سیستمهای میدان زهکشی هدایت میشود. باید توجه شود که این فاضلاب هنوز بهطور کامل تصفیه نشده و ممکن است به یک سیستم تصفیه ثانویه نیاز داشته باشد.
مطالب مرتبط:نحوه اجرای سپتیک تانک فاضلاب
مزایای سپتیک تانک بیهوازی
سپتیک تانک های بی هوازی به دلیل انواع مختلف و استفاده در پروژه های مختلف می توانند مزایای بسیار زیادی برای کاربران داشته باشد. ساخت، نصب و نگهداری مخزن سپتیک تانک بیهوازی بسیار ارزانتر از سیستمهای پیشرفته تصفیه فاضلاب است البته باید توجه هم داشت که این سیستم بدون نیاز به برق یا تجهیزات مکانیکی دیگر کار میکند و مناسب برای مناطقی است که به منابع انرژی برق دسترسی ندارند سپتیک تانک بیهوازی با کاهش آلودگیهای حاصل از فاضلاب، به حفظ منابع آب زیرزمینی و خاک بسیار کمک میکند. این سیستم ها به آسانی قابل نصب بوده و نیازی به تجهیزات پیشرفته و پیچیده ندارد.
معایب سپتیک تانک بیهوازی
مثل هر سیستم دیگری سیستم های سپتیک تانک بی هوازی در کنار مزایایی که دارند قطعا معایبی هم هستند که حتما باید با آنها هم آشنا شویم.
عدم تصفیه کامل:
فاضلاب خروجی از سپتیک تانک بیهوازی معمولا به صورت کامل تصفیه نشده و ممکن است هنوز دارای مواد آلوده کننده باشد.
مطالب مرتبط:کاربرد سپتیک تانک در ساختمان
نیاز به تخلیه دورهای:
مواد تهنشینشده در کف مخزن باید بهصورت دورهای تخلیه و پمپاژ شوند، که این فاکتور هزینههایی را به همراه دارد.
بوی بد:
تولید گازهای بیهوازی مانند متان ممکن است باعث انتشار بوی بد در اطراف سپتیک تانک شود.
کاربردهای سپتیک تانک بیهوازی
سپتیک تانک ها دارای کاربرد های متفاوتی است که یکی از دلایل اصلی پرطرفدار بودن این سیستم ها است. در مناطقی که به سیستمهای تصفیه فاضلاب دسترسی ندارند، مخزن های زیرزمینی فاضلاب بیهوازی یک راهحل آسان و مقرونبهصرفه است. بسیاری از صنایع کوچک به دلیل اقتصادی بودن این سیستم ها از سپتیک تانک برای مدیریت فاضلاب تولیدی خود استفاده میکنند. در مناطقی که دسترسی به برق یا تجهیزات پیشرفته امکانپذیر نیست، این نوع سپتیک تانک بسیار مناسب و کاربردی است.
حرف آخر
سیستم سپتیک تانک بیهوازی یکی از روشهای مفید و مقرونبهصرفه و اقتصادی است که برای تصفیه اولیه فاضلاب است که میتواند به کاهش آلودگیهای محیطی و مدیریت بهتر فاضلاب ها کمک کند. با وجود معایب و چالش های محدود این سیستم، نگهداری مناسب و استفاده از روشهای مکمل دیگر مثل چاه های زهکشی میتواند کارکرد آن را بهتر کند. استفاده از سپتیک تانک بیهوازی در مناطقی که به سیستمهای پیشرفته مرکزی تصفیه دسترسی ندارند، یک راهحل مفید و اقتصادی محسوب میشود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سیستم های تصفیه فاضلاب میتوانید به مقالات دیگر سایت فاماب مراجعه کرده و در آن ها به مطالعه بپردازید. در این مقاله همه تلاش خودمان را کردیم که هر آنچه که نیاز دارید قبل از نصب سیستم های سپتیک تانک بدانید را در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم که توانسته باشیم رضایت شما را جلب کنیم.
- 1
- 2