فرایند تصفیه فاضلاب سپتیک تانک
تصفیه فاضلاب یکی از مهم ترین مورد های حفظ سلامت محیط زیست و آب های زیرزمینی است که نقش بسزایی در حفظ منابع زیست محیطی دارد. در مکان های روستایی یا دور افتاده که به سیستم فاضلاب شهری دسترسی ندارند یکی موثرترین و بهترین روش های کنترل، مدیریت و تصفیه فاضلاب استفاده از سیستم های سپتیک تانک است. امروز ما در سایت شرکت فاماب قصد داریم که هر آنچه که باید شما در مورد سپتیک تانک ها و نحوه کارکرد آنها در زمینه تصفیه فاضلاب بدانید را برای شما بازگو کنیم. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا اگر شما هم قصد دارید که از سپتیک تانک ها استفاده کنید، بتوانید راحت تر در این مورد تصمیم بگیرید.
سپتیک تانک چیست؟
سپتیک تانک ها سیستم های زیر زمینی مدیریت و تصفیه فاضلاب هستند که از یک یا چند مخزن داخل زمین تشکیل میشوند. معمولا سپتی تانک های مواد مختلفی مانند بتن، فولاد ضد زنگ، فیابر گلاس یا پلاستیک یا هر موادی که بتواند در مقابل عوامل محیطی مقاومت داشته باشد، ساخته میشود. سیستم سپتیک تانک به طوری طراحی شده است که فاضلاب را جمع آوری می کند مواد جامد را جدا سازی و مواد آلی را تجزیه میکند و بطور خلاصه فاضلاب را تصفیه میکند.
مراحل فرآیند تصفیه فاضلاب در سپتیک تانک
فرآیند تصفیه فاضلاب در سیستم سپتیک تانک به سه مرحله اصلی تقسیم میشود که ما در اینجا آنها را به اختصار توضیح میدهیم:
مرحله اول، جداسازی جامدات از فاضلاب: در این مرحله فاضلاب به داخل سپتیک تانک وارد میشوند و وارد قسمت اول ان میشوند، در این قسمت جامداتی که از آب سنگین تر هستند ته نشین شده و داخل آن قسمت لجن تشکیل میدهند. روغن و چربی هایی هم که از آب سبک تر هستند به روی آن می روند و لایه ای را تشکیل میدهند و آب و مواد آلی باقیمانده وارد مرحله بعد میشوند.
مرحله دوم، تجزیه بیولوژیکی: در این مرحله تجزیه بیولوژیکی آغاز میشود و باکتری های بی هوازی شروع به تجزیه مواد آلی موجود در فاضلاب میکنند. این باکتری ها بطور طبیعی در فاضلاب وجود دارند و برای ادامه فعالیت نیازمند هوا نیستند. نتیجه فعالیت این باکتری ها و تجزیه مواد آلی بصورت گاز هایی بی ضرری مانند متان و دی اکسید کربن خارج میشود.
مرحله نهایی، دفع و خروج فاضلاب: بعد از مرحله تجزیه بیولوژیکی فاضلاب مایع که در این تا حد بسیار زیادی تصفیه شده است وارد مرحله نهایی میشود. در این مرحله سیستم معمولا دارای زهکشی است که فاضلاب مایع را بصورت آهسته وارد خاک اطراف وارد میکند. در این قسمت خاک به عنوان یک فیلتر طبیعی عمل میکند که باقی مانده مواد آلی و میکروارگانیسم هارا میگیرد تا از بروز آسیب به محیط جلوگیری میکند.
مطالب مرتبط: سپتیک تانک چیست؟
نگهداری و مراقبت از سپتیک تانک
برای اینکه شما اطمینان یابید که سیستم سپتینک تانک شما همیشه به صورت درست عمل میکند باید به چند نکته دقت فرمایید.
پمپاژ منظم
سیستم باید دارای پمپاژ همیشگی باشد از انباشت لجن ها و چربی ها جلوگیری کند. پمپاژ سپتیک تانک باید هر 3 تا 5 سال یکبار انجام شود، البته این بازه زمانی بستگی به میزان استفاده از سیستم دارد. اگر لجن و چربیها به مقدار زیاد انباشته شوند، میتوانند باعث گرفتگی سیستم و کاهش کارایی آن شوند.
جلوگیری از ورود مواد غیرقابل تجزیه
همچنین باید دارای سیستم فیلترینگ باشد تا از ورود مواد غیر قابل تجزیه به سیستم جلوگیری کند چون این مواد در طول زمان میتوانند برای سیستم و عملکرد آن مضر باشند. مواد غیرقابل تجزیه مانند پلاستیک، مواد شیمیایی سمی، داروها و محصولات بهداشتی نباید وارد سیستم سپتیک شوند. این مواد میتوانند به باکتریهای مفید آسیب رسانده و فرآیند تصفیه را مختل کنند.
بررسی دورهای میدان زهکشی
میدان زهکشی باید به طور منظم بررسی شود تا از کارایی آن اطمینان حاصل شود. رشد بیش از حد گیاهان، تجمع آب سطحی و بوی نامطبوع میتواند نشاندهنده مشکل در این سیستم باشد.
مزایای استفاده از سپتیک تانک
استفاده از سیستم سپتیک تانکها در مناطقی که به سیستم فاضلاب شهری دسترسی ندارند و نمیتوانند به ان متصل شوند، مزایای زیادی دارد. از جمله این مزایا میتوان به چند موارد زیر اشاره کرد:
صرفهجویی در هزینهها
با توجه به اینکه سپتیک تانک ها نیاز به سرمایه گذاری زیادی دارند شاید در برخی موارد گزینه های بهتری به نسبت متصل شدن به سیستم فاضلاب شهری باشند. این امر باعث میشود که استفاده از سپتیک تانک ها یکی از گزینه های مقرون به صرفه و بسیار کارآمد برای کاربران باشند.
حفظ محیط زیست
استفاده از سپتیک تانک ها باعث میشود که فاضلاب تصفیه نشده وارد محیط زیست نشود و باعث آلودگی محیط و آب های زیر زمینی نشود.همچنین عدم استفاده از سیستم تصفیه خانه ی مرکزی در این روش باعث میشود که از افزایش گاز های گلخانه ای جلوگیری شود.
قابلیت انطباق با شرایط مختلف
با توجه به اینکه سپتیک تانک ها انواع مختلفی دارند، هر یک از آن ها میتوانند برای شرایط مختلف مناسب باشند. جغرافیا های مختلف دارای نوع خاک متفاوتی مانند صخره ای یا ماسه ای یا … هستند که انواع سپتیک تانک میتوانند با این شرایط سازگار شوند.
نکات قابل توجه درباره سپتیک تانک ها
سپتیک تانک ها نیز مانند هر سیستم مدیریت فاضلاب نیاز به توجه دارند. ما در اینجا به اختصار به چند مورد که باید به ان توجه کرد اشاره می کنیم:
- نیاز به نگهداری منظم
- محدودیت در ظرفیت
- خطر آلودگی محیط زیست
حرف آخر
همانطور که در این مقاله اشاره شد برای داشتن یک تجربه بهتر و راحت تر از نصب و انتخاب سپتیک تانک باید به نکاتی که ذکر شد دقت داشته باشید. ما در این مقاله تلاش کردیم که هر آنچه که باید در مورد نحوه کار سیستم های سپتیک تانک را بدانید را در اختیار شما قرار دهیم تا اگر شما هم نیازمند این هستید که به این سیستم ها مراجعه کنید، بتوانید که انتخاب های بهتری داشته باشید. برای اطلاعات بیشتر در مورد سیستم های تصفیه فاضلاب و سپتیک تانک ها میتوانید به مقاله های دیگر سایت فامآب مراجعه کنید.
- 1
- 2